Mångfald i utbildningsproduktion

Har ni tittat på hur er bildbank ser ut? Har ni reflekterat över vilka som syns på bilderna, och vilka som inte syns?

Som utbildningsproducent har jag ofta en bildbank att förhålla mig till, och att få andra bilder godkända för användning kan vara krångligt. De ska följa ett visst bildmanér, ha en viss färgton, människorna ska ha ett visst uttryckssätt, illustrationer följa ett visst manér, och så vidare. 

Men vad spelar det för roll om en intern e-kurs råkar illustrera chefer med bilder på vita män i kostym, HR-personal med vita kvinnor i övre medelåldern som har en scarf i en pigg färg, lokalvårdsavdelningen med kvinnor i slöja och IT-support män i 25-35-årsåldern med luvtröja och sneakers?

Vilka normer reproduceras i bildbanken?

Jo, jag menar att det spelar roll. Fler människor måste kunna känna igen sig i bildval och text i en utbildning eller på en hemsida än de som råkar vara i majoritet. Det jag ser kan jag bli, och det jag ser kan jag också föreställa mig om andra. Hur jag väljer att avbilda och beskriva människor påverkar vilka normer som reproduceras. Därför är det oerhört viktigt att bildbanken har en bred representation. 

När jag producerar en utbildning eller väljer ut bilder från bildbanken tenderar jag att omedvetet välja bilder som jag känner igen. Det är väl inte så konstigt, men problemet är att det innebär att stereotyper reproduceras och samma kategori människor avbildas om och om igen i specifika situationer eller kontexter. Det innebär att det är just när bildvalet känns enkelt och självklart, när jag tänker “Fan vilken klockren bild, den här känns bra! Den tar jag!”, som jag behöver stanna upp och tänka ett varv till. 

Varför känns bilden så himla bra och självklar? 

Skulle den kännas lika bra och självklar för någon som inte är stöpt i samma form som jag själv?

Vem skulle inte känna igen sig i det här bildvalet?

Därför tar jag alltid den där extra vändan och tänker igenom varför jag väljer just den här bilden. Om jag byter perspektiv, vad finns det för andra alternativ som kanske är bättre?

Men om bildbanken är för ensidig blir det svårt för mig att ha en bred representation i bilderna i utbildningen jag producerar. Så ta en vända på måndag och kika igenom vad ni har för bilder där! Vem syns, och vem syns inte?